چگونه رنج بکشیم
مشخصات کتاب
چگونه رنج بکشیم، کریستوفر همیلتون، سما قرایی، تهران: نشر هنوز، چاپ دوم، 1396.
خواندن کتابهای انتخابی از نمایشگاه را با کتاب دیگری از مجموعهی کتابهای «مدرسهی زندگی» ادامه دادم. ویژگی این کتابها آن است که موضوعاتی به ظاهر شخصی و روانی را با رویکردی بیشتر فلسفی بررسی کردهاند و به همین دلیل روانتلقینیها و تقلیلگراییهای رویکرد روانشناسی در آنها دیده نمیشود. فیلسوفان وقتی سراغ موضوعات روزمره میروند حرفهایشان فوقالعاده جذاب است. برخی از نکات مفید این کتاب را با شما به اشتراک میگذارم:
1. آدمی در دورانی که دچار اندوه و مشکلاتی است تمایل و نیاز دارد از طریق گفتگو با دوستان و نزدیکانش تجربهی خود را با آنها در میان بگذارد، این امر که میتوان آنرا همان درددل دانست باعث شکلگیری گفتگوی همدلانه خواهد شد و به التیام آلام فرد اندوهگین کمک میکند ولی باید این نکته را هم در نظر داشت که بنیان رفاقت بر شادی و تجربیات خوش زندگی است و تداوم طولانی مدت این درددلها حتی اگر با بهترین و همدلترین رفیق هم باشد پس از مدتی باعث آزردگی و در نهایت تزلزل بنیان رفاقت طرفین خواهد شد. به قول هانا آرنت در میان گذاشتن خوشی به یقین بر درددل کردن و بازگو کردن ناخوشیها ارجحیت دارد. شادی است که حرف میآورد، نه غم. گفتگوی دو رفیق از این نظر از سایر گفتگوهای انسانها متمایز است که سرشار از لذت و شادی است.
اگر فرد رنجور از غم و غصههایش زیاد سخن بگوید تبدیل به آینهی دق خواهد شد، لذا یکی از چیزهایی که به هنگام رنجوری به آن نیاز داریم خوشی و شادی رفاقت است و باید بکوشیم رفاقتمان را در خوشی حفظ کنیم؛ نه اینکه با تمرکز بر ناخوشی غصه بخوریم و این غصهها را به دوستانمان هم منتقل کنیم. باید به یاد داشته باشیم که این شادمانی است که روح ما و دوستیمان را تغذیه میکند نه غم و ناراحتی. باید به رنج خندید.